Mini glosar de termeni - cadastru si carte funciara
A
ACT CARE EMANA DE LA O AUTORITATE PUBLICA = certificatul de mostenitor sau legatar, hotarārea judecatoreasca, decizia autoritatii administrative referitoare la drepturile reale imobiliare, titlul de proprietate si ordinul prefectului emise in temeiul legii nr. 18/1991 cu modificarile si completarile ulterioare, certificatul de atestare emis in temeiul Legii nr. 15/1990 cu H.G. 834/1991, decizia de restituire data in temeiul legii nr. 10/2001 si alte acte emise de autoritatea publica, in conditiile legii.
ANCPI = Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara
B
BCPI = Birou de cadastru si publicitate imobiliara
BUN IMOBIL = sintagma sinonima cu corpul de proprietate folosita in redactarea din 1999 a Normelor tehnice pentru introducerea cadastrului general.
BIROU DE CARTE FUNCIARA = compartiment auxiliar al judecatoriei, care are ca obiect de activitate inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobile.
C
CADASTRU GENERAL = Sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, reprezentarea pe harti si planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum si a celorlalte bunuri imobile (corpuri de proprietate) de pe intregul teritoriu al tarii, indiferent de destinatia lor si de proprietar. ~ se organizeaza (si se conduce) la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu, judet si la nivelul intregii tari. Entitatile de baza ale acestui sistem sānt PARCELA, CONSTRUCTIA si PROPRIETARUL. Sistemul de evidenta al cadastrului general are ca finalitate inscrierea tuturor imobilelor in registrul de publicitate imobiliara. Prin sistemul de ~ se realizeaza:
- identificarea, inregistrarea si descrierea, in documentele cadastrale, a terenurilor si a celorlalte bunuri imobile prin natura lor, masurarea si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale, precum si stocarea datelor pe suporturi informatice;
- asamblarea si integrarea datelor furnizate de cadastrele de specialitate;
- identificarea si inregistrarea tuturor proprietarilor si a altor detinatori legali de terenuri si de alte bunuri imobile, in vederea asigurarii publicitatii si opozabilitatii drepturilor acestora fata de terti;
- furnizarea datelor necesare sistemului de impozite si taxe pentru stabilirea corecta a obligatiilor fiscale ale contribuabililor.
FUNCTIILE CADASTRULUI GENERAL:
- functia tehnica: a ~ se realizeaza prin determinarea, pe baza de masuratori, a pozitiei, configuratiei si marimii suprafetelor terenurilor pe destinatii, categorii de folosinta si pe proprietari, precum si ale constructiilor.
- functia economica: in cadrul acestei functii a ~ se evidentiaza destinatia, categoriile de folosinta a parcelelor, precum si elementele necesare stabilirii valorii economice a bunurilor imobile.
- functia juridica: aceasta functie a ~ se realizeaza prin (a) identificarea proprietarului pe baza actului de proprietate si (b) prin publicitatea imobiliara.
CADASTRE DE SPECIALITATE = subsisteme de evidenta si inventariere sistematica din punct de vedere tehnic si economic a bunurilor imobile, specifice unor domenii de activitate, cu scopul administrarii lor rationale; dintre acestea se disting: cadastrul agricol, cadastrul forestier, cadastrul cailor ferate, cadastrul drumurilor, cadastrul porturilor,cadastrul aeroporturilor, cadastrul apelor, cadastrul fondului imobiliar, cadastrul retelelor edilitare (apa, canalizare, termoficare, gaz, electrice, telefonice)
CARTE FUNCIARA = (1) Sistem de publicitate imobiliara intemeiat pe identificarea cadastrala a imobilelor. Inscris oficial reprezentand unitatea de baza in sistemul de publicitate imobiliara, in cadrul caruia evidenta se tine pe imobile. In cartea funciara se inscriu actele si faptele juridice referitoare la bunurile imobile din cuprinsul fiecarui teritoriu administrativ. Ansamblu de documente care arata descriptiv starea fiecarui imobil si care determina situatia lui juridica. Cartile funciare sunt registre publice care au destinatia sa evidentieze datele referitoare la imobile si anumite inscriptiuni prin care drepturile reale asupra imobilelor iau nastere, se modifica sau inceteaza.
CARTE FUNCIARA = (2) Inscris oficial reprezentānd unitatea de baza in sistemul de publicitate imobiliara in cadrul caruia evidenta se tine pe imobile si nu pe proprietari. Cartea funciara se intocmeste in mod distinct pentru fiecare imobil si cuprinde mentiuni despre toate actele translative sau constitutive de drepturi in privinta imobilului respectiv. Se intocmeste si se numeroteaza pe localitati. ? inscrieri in cartea funciara (intabularea, inscrierea provizorie si notarea)
CARTE FUNCIARA (IN SENS LARG) = orice mentiune, facuta de un functionar competent, cuprinsa īn carte funciara sau īn documentele cu care aceasta se īntregeste
CARTE FUNCIARA (IN SENS RESTRANS) = numai mentiunile din cartea funciara propriu-zisa, nu si cele existente īn alte documente de carte funciara
COD CADASTRAL = simboluri stabilite prin regulamente, norme, STAS – uri, s.a., pentru diverse atribute ale unei parcele/corp de proprietate sau constructie (tipul de proprietate, destinatiile terenurilor, categorii de folosinta a terenurilor, destinatia constructiilor, etc.).
CODIFICARE CADASTRALA = operatiunea prin care se atribuie numere identificatoare (coduri) de recunoastere unica a corpurilor de proprietate īn raport cu proprietarul.
De exemplu : codul pentru proprietatea de stat de interes public sau proprietatea de stat de interes privat; codul pentru terenurile detinute de persoanele fizice private; codul pentru terenurile cu destinatie forestiera; codul pentru terenurile ocupate de ape etc.
CONDOMINIU = imobil format din teren cu una sau mai multe constructii, din care unele proprietati sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se īntocmesc o carte funciara colectiva si cāte o carte funciara individuala pentru fiecare unitate individuala aflata īn proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz.
CONSTITUIE CONDOMINIU (OUG 210/2008):
ĪN SENS RESTRĀNS (CAZUL LOCUINTELOR SITUATE ĪN CLADIRI-BLOCURI DE LOCUINTE): un corp de cladire sau un tronson cu una sau mai multe scari din cadrul cladirii de locuit multietajate, īn conditiile īn care se poate delimita proprietatea comuna;
ĪN SENS LARG (CAZUL LOCUINTELOR INDIVIDUALE SITUATE ĪN CURTI COMUNE SAU ALTE FORME DE PROPRIETATI CONCRET DELIMITATE): un ansamblu rezidential format din locuinte individuale, amplasate izolat, īnsiruit sau cuplat, īn care exista proprietati comune si proprietati individuale.
Nota: Īn cazul īn care accesul la locuinta individuala sau la condominiu nu se face direct dintr-un drum public, acesta se va asigura printr-o cale de acces sau servitute de trecere, mentionate obligatoriu īn actele juridice si īnscrise īn cartea funciara (OUG 210/2008).
ĪN CAZUL CONSTRUCTIILOR-CONDOMINIU, PROPRIETATILE INDIVIDUALE SE NUMEROTEAZA ASTFEL: la numarul cadastral al imobilului (teren) si codul constructiei, se adauga codul proprietatii individuale (ex.: 178-C1-U25 pentru imobilul format din teren cu numar cadastral 178, constructia C1 si unitatea individuala 25). Tipurile de unitati individuale se evidentiaza īn cartea funciara colectiva.
CORP DE CLADIRE = parte componenta a unei cladiri, delimitata dupa urmatoarele criterii:
- sistemul arhitectonic si constructiv determinat de fatade si materialele de constructie a peretilor exteriori;
- intrarea separata īn cladire;
- independenta si regimul diferit de īnaltime fata de alte cladiri alaturate.
Nota: īn conformitate cu STAS 4908/79, se īncadreaza, trateaza si numeroteaza cu denumirea de „CORP”, cladirile de locuit, dependintele (bucatarii, spalatorii, garaje, depozite, ateliere, birouri, etc.) cu īnaltimea la cornisa de minimum 2,30m, avānd fundatii, pereti de grosime normala, plansee, usi, ferestre de dimensiuni normale, pardoseli, acoperisuri, etc.
CORP FUNCIAR = sintagma definita si folosita īn DL 115 din 1938 privind unificare dispozitiilor privitoare la cartile funciare. !! ATENTIE !! corpul funciar NU ESTE sinonim cu corpul de proprietate. Deosebirea esentiala consta īn faptul ca corpul funciar poate fi alcatuit din o parte sau din toate parcelele unui proprietar, indiferent de asezarea lor, iar corpul de proprietate poate fi alcatuit numai din parcele alaturate situate pe teritoriul aceleiasi unitati administrativ-teritoriale (comuna, oras sau municipiu). Termeni sinonimi: partida cadastrala
Nota: Conform art. 12, „obiectul drepturilor tabulare este corpul funciar care poate fi alcatuit dintr-una sau mai multe parcele”. Conform art. 169, „Orice imobil care, prin natura sa ori prin scopul economic urmarit de proprietar alcatuieste o unitate economica, va constitui un corp funciar, daca proprietarul nu voieste altfel. Corpul funciar va fi alcatuit la cererea proprietarului din mai multe imobile ce-i apartin, afara numai daca nu sunt supuse unor sarcini care nu pot greva separat parcelele unui corp funciar”
CORP DE PROPRIETATE = una sau mai multe parcele alaturate, cu sau fara constructii, apartinānd aceluiasi proprietar. Termeni sinonimi: imobil, bun imobil
Nota: Īn redactarea initiala a legii nr. 7 din 1996 corpul de proprietate era definit la art. 20 astfel „Unul sau mai multe imobile alipite, de pe teritoriul unei localitati, apartinānd aceluiasi proprietar, formeaza corpul de proprietate ce se īnscrie īn cartea funciara” – prin imobile īntelegāndu-se parcele. Din definitia modificata a imobilului introdusa prin Legea nr. 247 din 2005 – Titlul XII „imobil = una sau mai multe parcele alaturate, cu sau fara constructii, apartinānd aceluiasi proprietar” rezulta ca cei doi termeni sunt sinonimi. De altfel, sintagma „corp de proprietate” nu mai apare īn redactarea legii 7 din martie 2006, dar a ramas īn Normelor tehnice pentru introducerea cadastrului general aprobate prin Ordinul nr. 534/01.10.2001. Corpul de proprietate este prin alcatuire o unitate economica, iar prin īnscriere īn cartea funciara devine si o unitate juridica īn īntelesul ca operatiunile juridice se fac de regula cu privire la īntregul corp de proprietate.
CATEGORIE DE FOLOSINTA A TERENULUI = caracterizare codificata din punct de vedere al destinatiei terenului īn functie de scopul pentru care este utilizat (agricol, silvic, constructii, cai de comunicatii, exploatare miniera etc.).? Identificarea categoriilor de folosinta a terenurilor se face īn baza unor criterii stabilite prin lege, regulamente si norme. Īn cadastrul general nu se īnregistreaza subcategorii de folosinta. Identificarea si consemnarea categoriei de folosinta se face pentru fiecare parcela de teren (īn extravilan si intravilan), iar datele se īnscriu īn fisa corpului de proprietate avāndu-se īn vedere semnificatiile simbolurilor (codurilor) categoriilor de folosinta. Codurile categoriilor de folosinta se scriu si pe schitele īntocmite pentru fiecare corp de proprietate.
CONSTRUCTIE = o proprietate sau o parte dintr-o proprietate construita cu o utilizare distincta pentru proprietar, care apartine unei persoane sau mai multor persoane, īn indiviziune. Aceasta poate fi o cladire īntreaga sau parti dintr-o cladire, cu una sau mai multe intrari, fiecare intrare avānd o adresa. ? Īn cadrul fiecarui imobil, constructiile se identifica printr-un cod atasat numarului cadastral, alcatuit din litera “C” urmata de un numar de la 1 la n (ex.: C1, C2, C3,..). Tipul si componenta constructiei, pe destinatii si tronsoane, se evidentiaza īn PAD. ? Constructia, īmpreuna cu parcela si proprietarul constituie entitatile de baza a cadastrului general.
D
DESTINATIA UNUI TEREN = īn baza unor criterii (stabilite prin lege, regulamente sau/si norme), fondul funciar se clasifica (se īmparte), īn functie de caracteristicile sale si de necesitatile socio-economice, īn cinci categorii de destinatie, care, la rāndul lor, pot cuprinde sub-categorii de destinatie ale terenului. Categoria (sub-categoria) de destinatie a unui teren arata, care este, sau ar fi, cea mai buna si rationala utilizare a acestuia. Cele cinci categorii de destinatie ale terenurilor sunt urmatoarele:
- terenurile cu destinatie agricola (TDA)
- terenurile cu destinatie forestiera (TDF)
- terenurile aflate permanent sub ape (TDH)
- terenurile din intravilan (TDI)
- terenurile cu destinatie speciala (TDS)
Fiecare din cele cinci de categorii de destinatie ale terenurilor cuprind sub-categorii de destinatie
DOCUMENTATIE CADASTRALA = documentatie cu caracter tehnic si juridic ĪNTOCMITA de o persoana fizica sau juridica autorizata si atestata īn conditiile legii, ce ARE CA OBIECT unul sau mai multe imobile si CARE STA la baza ĪNREGISTRARII imobilelor (sau a modificarilor suferite de acestea) īn documentele cadastrale si A ĪNSCRIERII īn cartea funciara a ACTELOR SI FAPTELOR JURIDICE referitoare la imobile (a drepturilor de proprietate si a celorlalte drepturi reale (principale [1] si accesorii [2]) ce se constituie, se transmit, se modifica sau se sting)
E
E-TERRA (SISTEM INFORMATIC) = sistem informatic integrat [3] de cadastru si carte funciara dezvoltat de IBM-Blominfo care are ca scop standardizarea si automatizarea fluxurilor de lucru din cadrul OCPI-urilor, care privesc avizarea si receptia documentatiilor cadastrale īntocmite pentru īnscrierea īn Cartea Funciara. e-Terra asigura construirea bazei de date grafice a cadastrului general si conversia cartilor funciare din sistem analogic (formatul pe hārtie) īn format digital (pe computer). Sistemul are definite principii si functii standard ce permit executarea operatiunilor de cadastru si carte funciara. Beneficiarii sistemului sunt birourile notariale, persoanele fizice si juridice autorizate sa execute lucrari de cadastru, institutiile locale si centrale, institutiile bancare si persoanele fizice.
ENTITATI DE BAZA ALE SISTEMULUI DE EVIDENTA A CADASTRULUI GENERAL = PARCELA, CONSTRUCTIA si PROPRIETARUL.
EXTRASUL DE PLAN CADASTRAL DE CARTE FUNCIARA = sectiunea din planul cadastral de carte funciara, cu reprezentarea imobilului si a imobilelor vecine cu acesta, dimensiunile tuturor laturilor imobilului si mentiunea datei ultimei actualizari a bazei de date grafice cu privire la imobilul īn cauza. ~ se elibereaza īn format analogic, la o scara convenabila, avānd ca suport ortofotoplanul, pe care se vor reprezenta prin suprapunere imobilul īn cauza, precum si cele vecine, daca acestea exista īn baza de date. ~ se elibereaza īn mod obligatoriu de catre toate oficiile teritoriale unde este implementata aplicatia e-terra si optional de oficiile teritoriale care au baze de date si aplicatii informatice care le permit acest lucru; [Reg_634_2006]
EXTRAVILANUL UNITATII ADMINISTRATIV-TERITORIALE = partea din unitatea administrativ-teritoriala, cuprinsa īn afara intravilanului, delimitata cadastral potrivit legii.
F
FOND FUNCIAR = totalitatea terenurilor de orice fel, indiferent de destinatie, de titlurile pe baza carora sunt detinute sau de domeniul public ori privat din care fac parte (fondul funciar al unui judet, al Romāniei etc.).
G
GAJ = contract accesoriu, real, unilateral si indivizibil īn temeiul caruia debitorul sau o terta persoana remite creditorului sau unui tert, un bun mobil, corporal sau incorporal, īn vederea garantarii executarii unei obligatii.
H
HARTA = reprezentare grafica īn plan orizontal a suprafetei pamāntului (totala sau partiala), generalizata si micsorata conform unei anumite scari de proportie si īntocmita pe baza unei proiectii cartografice
I
IMOBIL = una sau mai multe parcele alaturate, cu sau fara constructii, apartinānd aceluiasi proprietar sau acelorasi proprietari [4], situat(e) pe teritoriul aceleiasi unitati administrativ-teritoriale, indiferent de categoria lor de folosinta. Fiecare imobil este precis individualizat, este identificat printr-un numar cadastral unic si se īnscrie īntr-o carte funciara distincta [art. 32 {4}]. Imobilul formeaza o unitate economica ce deriva din natura sa, iar prin īnscriere īn cartea funciara devine si o unitate juridica īn īntelesul ca operatiunile juridice se fac de regula cu privire la īntregul imobil. Imobilele apartinānd domeniului public si privat al statutului sau al unitatilor administrativ-teritoriale vor fi īnscrise īn carti funciare speciale ale unitatilor administrativ-teritoriale pe care sunt situate, cu exceptiile prevazute de lege. {3} Termeni sinonimi: bun imobil, corp de proprietate
Nota: Īn redactarea initiala a legii nr. 7 din 1996 imobilul era definit ca fiind „parcela de teren, cu sau fara constructii”. Definitia a fost modificata prin Legea nr. 247 din 2005 – Titlul XII ca fiind „una sau mai multe parcele alaturate, cu sau fara constructii, apartinānd aceluiasi proprietar”
J
K
L
M
N
NUMEROTARE CADASTRALA = operatiunea prin care se atribuie, dupa anumite reguli, numere cadastrale corpurilor de proprietate si parcelelor din cadrul unei unitati administrativ-teritoriale.
NUMERE CADASTRALE = numerele de ordine care se atribuie corpurilor de proprietate si parcelelor din cadrul unei unitati administrativ-teritoriale.
NUMEROTARE TOPOGRAFICA (ĪN CADASTRU) = operatiunea prin care se atribuie numere de ordine punctelor caracteristice ale contururilor.
O
ORTOFOTOPLAN = fotografie aeriana realizata din avion (aerofotografiere) la scara de 1:1000 din care rezulta ortofotoplanurile īn format digital care sunt adecvate interpretarii si vectorizarii parcelelor. Partea grafica a bazei de date. Ortofotoplanuri color īn format digital, īn sistemul de referinta national (elipsoid Krakowski 1940, plan de proiectie stereografic 1870 si sistem de altitudini Marea Neagra 1975. Imaginile digitale color au o valoare GSD (rezolutia pixelului la teren) de 30 cm.
P
PARCELA (CADASTRALA) = suprafata de teren situata īntr-o unitate administrativ-teritoriala pe un amplasament bine stabilit, avānd o singura categorie de folosinta si apartinānd unui singur proprietar sau mai multor (co)proprietari, īn indiviziune. Din punct de vedere economic o parcela poate avea mai multe subdiviziuni fiscale. O subdiviziune fiscala este o portiune a parcelei avānd aceeasi clasificare calitativa {3}. Parcelele de teren care constituie imobilul vor avea īnscrisa si categoria de folosinta, conform normelor cadastrale.? Parcela, īmpreuna cu constructia si proprietarul constituie entitatile de baza a cadastrului general.
Nota: Īn redactarea initiala a legii nr. 7 din 1996 parcela nu era definita. Definitia a fost introdusa īn redactarea din martie 2003 a legii ca fiind „suprafata de teren cu aceeasi categorie de folosinta”
PARTIDA CADASTRALA = suma corpurilor de proprietate de pe teritoriul aceleasi localitati (comuna, oras sau municipiu), apartinānd unui proprietar si care se īnscrie īn aceeasi carte funciara.
Nota: Notiune introdusa la art. 20 īn redactarea initiala a legii nr. 7 din 1996. A fost scoasa din redactarile ulterioare.
PLAN TOPOGRAFIC = reprezentare conventionala, īn plan, analogica sau digitala, a unei suprafete de teren, īntr-o proiectie cartografica si īntr-un sistem de referinta. Īn Romānia planul topografic se īntocmeste īn Sistemul de proiectie Stereografic 1970 si īn Sistemul de referinta Marea Neagra 1975. Un ~ este rezultatul unei ridicari topografice, prin care elementele de pe suprafata terenului sunt reprezentate prin proiectiile lor orizontale.
PERSOANA AUTORIZATA SA EXECUTE LUCRARI DE CADASTRU = persoana care realizeaza o activitate de interes public, īmputernicita sa constate situatia existenta la teren {5}
PLAN CADASTRAL = reprezentarea grafica a datelor din registrele cadastrale, referitoare la terenurile si constructiile din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale (comuna, oras, municipiu, judet). Registrele si planurile cadastrale stau la baza completarii sau, dupa caz, a īntocmirii evidentei privind publicitatea imobiliara.
PLAN CADASTRAL DE BAZA = plan tematic īntocmit pentru nevoile cadastrului general, pe care sunt redate detaliat pozitia si numerele cadastrale ale corpurilor de proprietate si parcelelor, categoriile de folosinta a terenurilor si constructiile permanente.
PLAN CADASTRAL DE ANSAMBLU = produs derivat obtinut prin generalizarea continutului planului cadastral de baza. Se īntocmeste, de regula, pentru o unitate administrativ-teritoriala si contine reprezentarea hotarului, a limitelor intravilanelor si denumirile acestora, principalele detalii liniare, elemente de toponimie, denumirile unitatilor administrativ-teritoriale vecine.
PLANUL CADASTRAL DE CARTE FUNCIARA = document tehnic, īntocmit īn sistemul de coordonate stereografic 1970, care contine limitele imobilelor si ale constructiilor permanente īnscrise īn cartea funciara, numarul cadastral si se realizeaza pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala; [Reg_634_2006]
PLANUL PARCELAR = reprezentarea grafica a unei tarlale care contine limitele tuturor imobilelor din tarla si detaliile stabile din teren ce o definesc; planul parcelar devine plan cadastral dupa receptia si atribuirea numerelor cadastrale de catre oficiul teritorial; [Reg_634_2006]
PROPRIETAR = persoana fizica sau juridica titulara (īn exclusivitate sau īn indiviziune) a dreptului real asupra corpului de proprietate supus īnscrierii. ? Proprietarul, īmpreuna cu parcela si constructia constituie entitatile de baza a cadastrului general.
R
REAMBULARE = punerea de acord īntre situatia reala din teren si o harta sau un plan existent(a); ? operatiunea de actualizarea unor harti/planuri existente prin includerea/modificarea tuturor detaliilor aparute ulterior īntocmirii initiale a hartii/planului. ? Metode de reambulare. Reambularea planurilor cadastrale prin masuratori numerice: procedeul masuratorilor distantelor de aliniament, procedeul intersectiilor de distante. Reambularea planurilor cadastrale cu tahimetre autoreductoare si cu tahimetre electrooptice.
RIDICARE TOPOGRAFICA = ansamblul de lucrari efectuate īn scopul obtinerii planului sau hartii topografice. Īn functie de continutul lor, se disting: ridicari planimetrice, cānd se face doar determinarea pozitiei īn plan a punctelor suprafetei topografice, ridicari nivelitice, cānd se face doar determinarea pozitiei pe verticala a punctelor si ridicari combinate, cānd se face determinarea atāt a pozitiei īn plan, cāt si a pozitiei pe verticala.
S
SECTOR CADASTRAL = diviziune tehnica cadastrala a unitatii administrativ-teritoriale, delimitata de detalii liniare (cai de comunicatie, ape, diguri etc.), care nu sufera modificari curente si care cuprinde mai multe bunuri imobile alipite.
T
TARLA = diviziunea cadastrala tehnica a unitatii administrativ-teritoriale delimitata prin detalii fixe, identificabile īn teren, care nu sufera modificari īn timp, cum ar fi cai de comunicatie, ape, diguri etc; [Reg_634_2006]
TITLU DE PROPRIETATE = document care stabileste (atesta) dreptul de proprietate al unei persoane fizice sau juridice ori a statului sau unitasilor administrative ale acestuia asupra unui bun mobil sau imobil (teren sau/si constructie). Īn functie de modul de dobāndire al bunului, acesta poate fi:
- contract de vānzare – cumparare
- contract de schimb
- certificat de mostenitor
- sentinta civila
- contract de donatie
U
UNITATE INDIVIDUALA = unitate functionala, componenta a unui condominiu, formata din una sau mai multe camere de locuit situate la acelasi nivel al cladirii sau la niveluri diferite, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, avānd acces direct si intrare separata, si care a fost construita sau transformata īn scopul de a fi folosita, de regula, de o singura gospodarie, pentru satisfacerea cerintelor de locuit (OUG 210/2008).
UNNPR = Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romānia
V
X
Z